Varierad kost gör kroppen glad

Vi får ofta höra hur viktigt det är med en mångsidig kost. Men varför är det så viktigt att äta varierat? Jo, en varierad kost hjälper oss att förse kroppen med alla de livsnödvändiga näringsämnen som kroppen behöver.

Vissa näringsämnen kan kroppen producera själv. Den behöver till exempel bara solljus för att på egen hand kunna bilda D-vitamin. Men kroppen kan inte själv tillverka allt den behöver för att fungera optimalt. Vissa näringsämnen kan vi bara få i oss via maten. Eftersom det inte finns ett enda livsmedel som innehåller precis allt kroppen behöver, är det viktigt att äta varierat för att inte få brist på viktiga näringsämnen.

Livsnödvändiga ämnen som vi får i oss via kosten

För att förse kroppen med alla livsnödvändiga näringsämnen måste vi få i oss protein, fetter, vitaminer och mineraler. Det är detta som kallas essentiella näringsämnen, det vill säga ämnen som vi behöver för att leva och som våra kroppar inte kan tillverka på egen hand. Dessa ämnen behöver vi regelbundet få i oss via maten.

Protein innehåller nio essentiella aminosyror. Livsmedel som är rika på protein kommer från djur- och växtriket. Det är till exempel kött, kyckling, fisk, ägg, mejeriprodukter, spannmål och baljväxter.

Fett består av mättade och omättade fettsyror. De flesta fettsyror kan kroppen producera själv, men de omättade fettsyrorna linolsyra och linolensyra får vi bara i oss via maten. De finns till exempel i raps- och olivolja, frön, bönor, nötter samt fisk och andra havsprodukter.

Vitaminer och mineraler behöver kroppen i mycket små mängder, men även de är essentiella näringsämnen. Det finns tretton livsnödvändiga vitaminer och femton mineraler. Olika typer av livsmedel är rika på olika vitaminer och mineraler, vilket innebär att en varierad kost spelar en viktig roll när det gäller att förse kroppen med alla vitaminer och mineraler den behöver.

Fastna inte i vanor!

Det är väldigt lätt att fastna i samma matmönster och äta samma mat dag efter dag. Att variera sin kost innebär att testa nya maträtter och detta har sina svårigheter. Man kan blir stressad i affären när man ska köpa något som man inte brukar köpa. Man kanske helt enkelt inte har tid att leta fram och testa nya recept. Om du råkar fastna i samma matmönster kan det vara en bra idé är att låta någon annan planera din veckomeny och här kan Matkassar på Nätet vara till stor hjälp. Idag finns det ett stort antal företag som erbjuder hemleverans av färdigpackade matkassar som innehåller ingredienser och recept till goda och nyttiga måltider. Med denna tjänst behöver du inte tänka ut vad du ska äta, du slipper handla och eftersom recepten regelbundet byts ut får du garanterat en varierad kost.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *