4 anledningar till varför du ska äta knäckebröd

Knäckebröd, ibland även kallat för hårt bröd eller spisbröd, är en svensk mattradition som härstammar från 1500-talet. Än idag är det ett populärt bröd som kan varieras i oändlighet. Dessutom är det mycket nyttigare än många andra brödsorter. Här kan du läsa mer om varför du borde äta mer knäckebröd.

1. Nyttigt

Rätt sorts knäckebröd är hälsosamt. Det är ett näringsrikt bröd som innehåller mycket fibrer. Det är dock inte alla knäckebröd som är nyttiga. Vissa varianter innehåller för mycket socker och fett och bör därför undvikas. Välj istället nyttiga fullkornsvarianter om du vill ha ett bröd med många näringsämnen. Hos Wasa.com hittar du ett brett sortiment av hälsosamma knäckebröd. Wasa är ett svenskt företag som tillverkat knäcke i över 100 år. Sedan starten 1919 har de fokuserat på att göra högkvalitativa bröd med endast några få ingredienser. Med rågmjöl, jäst, vatten och salt skapar de några av de godaste knäckebröden på marknaden.

De innehåller även mycket fullkorn, vilket är nyckeln till en hälsosam tarm, god matsmältning och hälsosam vikthållning. Fullkorn är en mycket bra energikälla som har hög näringskvalitet. Till skillnad från raffinerade korn kan fullkorn behålla alla fibrer eftersom de inte förstörts i kemiska processer. Det är nämligen i skalet som fibrerna och de nyttiga näringsämnena finns. I vitt bröd används endast frövitan, vilket gör brödet näringsfattigt. Fibrer har många hälsofördelar. De underlättar matsmältningen och mättar bra, vilket i sin tur minskar risken för viktuppgång. Byt ut det vita brödet mot ett nyttigt knäckebröd för en nyttigare diet.

2. Stora variationsmöjligheter

En stor fördel med knäckebröd är att de går att variera i en oändlighet. Knäckebröd har en neutral smak som passar bra ihop med många olika sorters pålägg, vilket gör att du inte tröttnar. Framför allt mjuka och krämiga pålägg passar perfekt till det hårda brödet. Exempel på goda pålägg är:

  • Keso, mozzarella och andra mjuka ostar.
  • Avokado, gurka och andra grönsaker.
  • Jordnötssmör.
  • Kaviar och ägg.
  • Hummus och andra röror.
  • Leverpastej.
  • Skagenröra.

3. En svensk tradition

Knäckebröd är en svensk mattradition som går långt tillbaka i tiden. Redan på 1500-talet började knäckebröd bakas av råg, jäst, vatten och salt. Då var det ett bröd som endast bakades två gånger per år, en gång på hösten och en på våren, och sedan förvarades i förrådet under resten av året. Wasa-knäcke tillverkas än idag med samma enkla recept.

4. Gott!

Sist men inte minst är knäckebröd väldigt gott! Det har en mild och neutral smak som passar bra ihop med mycket. Antingen kan du äta det som det är, med lite smör eller med ditt favoritpålägg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *