Utbilda dig till sommelier

En sommelier kan ha flera olika, varierande arbetsuppgifter. En sommelier kan arbeta med att odla vindruvor, som ska bli vin. En annan kan vara ansvarig för vinets lagring i tunnorna i vinkällaren. En tredje sommelier kan vara ansvarig för att kombinera rätt måltid med rätt vin på en restaurang. En del sommelierer går vidare, och börjar arbeta med marknadsföring av vin eller beställare av vin på olika sorters importföretag.Jobbar man som sommelier på en restaurang, har man oftast ansvaret för att ta hand om vinlistan, och ibland hela vinkällaren. Ibland har man också ansvar för beställning av nytt vin, inventering av vinet, samt kvalitetskontrollerna av det.

Arbeta med dina sinnen

Som sommelier måste det egna sinnet för smak och doft vara starkt. Du behöver kunna kombinera viner av olika sort, med olika maträtter. Detta är speciellt viktig om du vill arbeta som sommelier på en restaurang. Att arbeta som sommelier, handlar mycket om att ha sinne för mat, vin och smakernas kemi. Genom att smaka och dofta på vinet, bör du som sommelier kunna tala om varifrån vinet kommer, samt vilken druva det är gjort av. Är du riktigt duktig, kan du till och med berätta om vinets årgång,vilken vingård det kommer från, samt om det var regnigt under året det tillverkades. Många gånger arbetar sommelierer i köket för att kunna ta fram en bra upplevelse för gästen.

Sommelierutbildning för alla

Att vara en sommelier är inte en skyddad yrkestitel. Det innebär att vem som helst kan kalla sig sommelier. Om du går en utbildning kan du dock bli examinerad eller certifierad sommelier. De allra flesta som söker en sommelier för anställning, kräver certifikat. Utbildningen går att läsa på flera olika sätt, och i olika former. Den finns även som distanskurs. Utbildningen finns som privat utbildning, men också på högskolan. Även yrkeshögskolan erbjuder utbildningen. Under utbildningen får studenterna lära sig mer om olika sorters viner, och andra drycker. De får också lära sig mer om hur dryckerna och viner passar till olika maträtter. lär dig mer på riesling.nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *