Taco – svenskarnas favorit till fredagsmyset

Tacos är ursprungligen en rätt från Mexico. Den består traditionellt av ett enkelt runt, mycket tunt, majsbröd som sedan fylls med olika innehåll. Fyllningen kan bestå av många olika saker och tillagas och serveras på flera olika sätt. Ett som är säkert är dock att det är en maträtt som varit med under mycket lång tid i ursprungslandet. Ingen kan säga exakt när mexikanerna började konsumera sina älskade tacos, men dess historia är lång. Det är dokumenterat att maträtten fanns i landet redan när de spanska conquistadorerna kom till landet i början på 1500-talet.

Tacosen kommer till Sverige
Även här i Sverige äter vi nu mer tacos. Konceptet introducerades under 90-talet, men det tog flera år innan vi tog det till oss och gjorde tacos till den succé som det är idag. Faktum är att tacos är en av de mest populära maträtterna i Sverige idag och något som dessutom i stort sett blivit synonymt med det så kallade fredagsmyset. Fredagsmyset är en tradition där hela familjen samlas på fredagskvällen för att äta något gott och umgås. Ofta hänger detta också ihop med att man serverar middagen i vardagsrummet framför något underhållningsprogram så som Let’s Dance eller Idol. Så det gäller att ha en tillräckligt stor soffa– så att hela familjen får plats.

top down photo of two authentic mexican street tacos on slate surface with onions, pico de gallo, salsa verde, limes, cilantro, and jalapeno peppers

Vår egen version
Tacos i Sverige ser inte riktigt ut som originalen från Mexiko, istället har vi skapat vår egen försvenskade variant. Standardvarianten består av köttfärs som kryddats med en speciell kryddblandning för att få fram de rätta smakerna. Den läggs sedan i ett tacobröd efter smak, det finns en rad olika varianter, både mjuka och hårda. Ovan på köttfärsen placeras sedan en rad tillbehör. Ofta brukar det vara ost, olika grönsaker som hackats fint, guacamole, salsa och gräddfil. Alla familjer har sin variant och ingen tacos är den andra lik. Det är det som är det fina med maträtten, alla kan plocka ihop sin egen taco med de tillbehör som man tycker om. Tacos är också en maträtt som kan varieras i oändlighet. Det finns flera olika varianter som man kan testa om man vill variera sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *