Sushi – japansk plockmat

I Sverige skulle de flesta sannolikt inte kalla sushi för plockmat, eftersom man vanligtvis beställer in en tallrik med ett färdigbestämt antal sushibitar, och äter med pinnar eller vanliga bestick. I Japan, sushins hemland, är det dock minst lika korrekt att äta sushin med händerna som att äta den med pinnar, och det är vanligt med restauranger där man äter en sushibit i taget, på samma sätt som man äter plockmat på en buffé. En vanlig modell är till exempel att olika sushibitar rullas ut till gästerna (som sitter längs med en avlång bar) på ett rullband, och att gästerna plockar på sig det de vill äta allt eftersom.

Sushi har ätits i Japan under minst 200 år, men till Sverige kom inte denna ris-och-fiskrätt förrän på 1970-talet. Den första sushirestaurangen i Sverige öppnade år 1979 i Stockholm, och det dröjde ytterligare drygt 10 år innan sushi blev trendigt och populärt här. Då öppnade även fler sushirestauranger i landet. Idag har sushin blivit en lika stor del av restaurangutbudet i Sverige som indisk eller kinesisk mat, och variationen i pris och kvalitet är därefter.1280px-Western_Sushi

Det finns många olika typer av sushi. Två av de vanligaste på svenska sushirestauranger är nigiri och maki. Nigiri är ett samlingsnamn för alla de sushibitar som består av en avlång risboll med någon form av ”pålägg”. Det kan handla om allt från olika typer av fisk eller skaldjur till grönsaker, kött och ägg. Maki är istället de bitar som formas genom att små bitar av fisk, grönsaker och annat rullas in i ris, som sedan rullas in i exempelvis nori (tunna blad gjorda av alger). Rullarna skärs sedan i skivor, och blir till sushibitar. På sushitallriken i Sverige hittar man också vanligtvis gari, som är inlagd ingefära, och wasabi. Ingefäran ska användas för att neutralisera smaken i munnen innan man tar nästa sushibit, och wasabin används i små mängder som smaksättning på sushibitarna. Alla som någon gång har ätit wasabi vet varför man bara ska ta en liten mängd, och om man inte har ätit wasabi kan man få en ledtråd från ett av de japanska orden för den gröna lilla pastan: namida, vilket bokstavligen betyder ”tårar”.

Sushins popularitet har gjort att det numera inte bara går att beställa sushi på restaurang – man kan hitta alla de ingredienser som behövs för att själv laga sushi i varje välsorterad matbutik. Att göra sushi kan vara pilligt och svårt de första gångerna man gör det, men om man samlar ihop några vänner kan man på relativt kort tid skapa en riktig festmåltid, och dessutom ha roligt medan man gör det. Om du vill ha tips på hur man kan laga sushi, och inspiration inför er japanska middag, ska du gå in på Matklubben. Där hittar du tusentals recept från världens alla kök, inklusive det japanska.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *