Sallader – en rätt som går att variera i oändlighet

Sallad är en maträtt som är vanlig men som tyvärr ofta inte uppskattas på det sätt som den borde. Detta trots att det är en av de mest mångfacetterade rätter som finns. En sallad kan nämligen finnas i en oändlig antal varianter och skepnader. Man kan egentligen göra vad som helst med sallader och skapa egna kompositioner genom att kombinera de ingredienser som man själv föredrar eller som man tycker passar bra ihop och kompletterar och framhäver varandra.

Det bästa bruka vara att låta fantasin få löpa fritt, när det gäller sallad är det svårt att göra fel. Det finns egentligen bara en detalj som man inte får glömma bort och det är dressingen. Alla sallader behöver en dressing, det är helt enkelt inte det samma utan en och kommer inte heller helt och fullt till sin rätt.

Tuna, egg and vegetable salad. View from above, top studio shot

Klassiska sallader
Tycker man om sallad finns det en rad olika klassiska sallader som man kan tillreda om man vill vara säker på att få ett lyckat resultat och för att kunna servera en sallad med smaker som garanterat går hem hos gästerna. Flera av dessa klassiska sallader har funnits länge men är fortfarande lika stora succé. Alla har väl till exempel hört talas om, och kanske även haft nöjet att smaka, någon av dessa sallader, Caesar, Cobb, grekisk eller waldorfsallad.

En annan mycket känd salladsrätt är Niçoise-salladen. Precis som namnet antyder kommer denna sallad ursprungligen från staden Nice i sydöstra Frankrike. Där skapade man sallader utefter de råvaror som fanns tillgängliga i regionen. Denna sallad fördes sedan vidare av de turister som besökte Nice och snart hade den etablerat sig runt om i världen. Det finns dock många missuppfattningar om vad som skall ingå i en sallad Niçoise och det är många som utger sig för att deras variant är originalet. För att en gång för alla reda ut alla missförstånd så konstateras här att en äkta Niçoise innehåller ägg, bönor, selleri, salladslök, tonfisk, rädisor, tomater, frisésallad, kronärtskockor, rucola och olivolja. De exakta proportionerna spelar stor roll, det skall inte vara varken för mycket eller för lite av någon ingrediens.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *