Saker du kanske inte visste om pasta

Vem tycker inte om pasta? Det är inte utan anledning som pastan är populär i princip över hela världen (även om många länder i Asien föredrar den egna lokala varianten som är nudlar). Pasta går att kombinera med nästan vad som helst samtidigt som den är väldigt god att äta, även om den serveras endast med en kryddstark olivolja. Här följer en lista med några fakta om pasta som du kanske inte känner till.

Anpassa pastan efter såsen

Olika typer av pasta passar olika väl med olika typer av såser. Om du till exempel äter god bandpasta passar det bättre med en tjockare sås. Tunnare pastasorter ska ha en tunnare sås. Den generella regeln är: ju tjockare pasta desto tjockare sås och omvänt.

Den ”obligatoriska” tomatsåsen

Tomatsås och pasta går väl ihop ungefär på samma sätt som vatten och väta, eller? Nja, faktum är att pasta åts under hundratals år innan någon kom på tanken att addera tomatsås. Skälet till det är att tomater inte kommer från Europa ursprungligen. Den första tomatplantan ankom till Europa från Mexiko under början av 1500-talet, med den spanska utforskaren (och överlag osympatiske) Hernán Cortés.

Det finns en internationell pastaorganisation

Japp, det finns en världsomspännande icke-vinstdrivande organisation som ser som sitt högsta syfte att öka världens pastakonsumtion. International Pasta Organization (IPO) har sitt högkvarter i den italienska huvudstaden Rom och har koll på allt som har med pasta att göra. Bonusfakta: enligt IPO finns det över 600 olika pastasorter.

När kom pastan till Sverige?

Vi var relativt sent ute med att anamma pastan i Sverige. Första gången någon åt pasta här var vid det svenska hovet, som i sin tur introducerats för pastan via det franska hovet. Det äldst bevarade svenska pastareceptet hittas i ”Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber” författad av Cajsa Warg och publicerad 1755. Men det mest intressanta här kanske är varför stavningarna var så konstiga förr? Jag menar, ”fruentimber”?

Vilka länder äter mest pasta?

Topplandet bör ingen överraskas av: italienarna äter mest pasta i världen. Enligt IPO äter de sådana mängder pasta att, om all åts i spaghettiform så skulle längden motsvara 600 miljoner kilometer vilket, motsvarar ungefär 15 000 varv runt jorden. Däremot kanske det är lite överraskande att plats 2 och 3 innehas av Venezuela och Tunisien.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *