På pizzor och sallader, i såser och soppor, som valuta och investering – Parmesanosten, eller Parmigiano-Reggiano som italienarna kallar den, är en av världens mest berömda delikatesser. Det finns nästan lika många historier som recept om osten och för dig som älskar mat är den ett måste i ditt kylskåp.
Förutom allt gott som du kan tillaga med Parmesan kan den också bli en inkomstkälla för barnen om de vill tjäna pengar till laget eller klassen, eller den förening som du själv är medlem i. Konceptet är mycket enkelt: antingen beställs en viss mängd ost in och säljs sedan direkt eller så tas beställningar från köpare upp först och sedan handlas den önskade mängden hem. Förtjänsten är alltid mycket god och förutom parmesanost går det också att sälja andra varor som kaffe, saffran och dekorativa föremål.
En lång och brokig historia
Riktigt hur länge parmesanosten har producerats är det ingen som vet, men enligt historiska källor fanns den redan under medeltiden. Den ljusgula osten görs på komjölk, lagras i 18-36 månader och görs alltid utan tillsatsämnen. Namnet är skyddat enligt EU lag och osten måste komma från ett visst område i landets nordliga delar för att få kallas parmesan,
Förutom sin goda smak och många användningsområden inom matlagning har parmesanosten också använts som betalningsmedel och valuta genom tiderna. Faktum är att än idag finns det så kallade ost-lån i norra Italien där en viss bank tillåter tillverkare att ha sin ost som säkerhet när de behöver låna pengar. Det är kanske därför ingen slump att även maffian är intresserad av osten och det finns flera exempel på organiserade attacker på parmesan-transporter där produkten antingen stulits eller hållits som gisslan mot betalning.
Ljuvligt gott i mångt och mycket
Den kanske mest klassiska serveringsformen av parmesanost är riven – antingen i en liten skål, i en behållare eller direkt på maten. En enkel sallad eller pastarätt görs gudomlig med ett tunt lager parmesan men det är också gott att äta osten som den är. I Italien görs goda kex med parmesan, och de är alldeles utsökta i kombination med ett gott rött vin och kanske ett päron eller några vindruvor. Osten är en av de livsmedel som framkallar umami, den så kallade femte grundsmaken vid sidan av sött, surt, beskt och salt.
Hur parmesanost ska förvaras är lite omdiskuterat då den som så många andra, torra ostar, delvis förlorar sin smak i om den blir för kall. Ett alternativ är att ställa fram den en stund innan serveringen, eller att svepa in den i en ostduk och ha den i skafferiet. Ska du eller barnen sälja osten är det inga problem att ha den utanför kylen men det är en bra idé att rekommendera olika förvaringssätt till kunderna.