Mat som är rikt på magnesium

En viktig mineral som påverkar flera funktioner i kroppen är magnesium. Är du en person som tränar mycket så bör du vara extra noggrann med att få i dig magnesium eftersom det förbrukas mycket mer under träning. Symtom på magnesiumbrist kan bland annat vara trötthet, nedstämdhet och irritation. Men för att minska risken till att drabbas av magnesiumbrist så ska man äta en hälsosam och varierande kost. Några livsmedel som innehåller magnesium och som är bra att äta mer av är bland annat frukt, gröna grönsaker, fullkornsprodukter, nötter, frön, fisk och kött.

För att slippa magnesiumbrist och alla de symtomen som följer med på köpet så bör du äta livsmedel med magnesium. För vuxna kvinnor är ett rekommenderat dagsbehov är 280 milligram och 350 milligram för män. Men tränar du mycket så bör du få i dig lite extra magnesium, exempelvis med hjälp av tillskott. För barn upp till 9 år så ligger det rekommenderande intaget på 80-200 milligram, beroende på vilken ålder barnet är i. Magnesiumbrist kan även leda till benskörhet och svagare tandemalj. Börjar tänderna ta stryk på grund av magnesiumbrist så bör du uppsöka en tandläkare som kan kolla igenom dina tänder så det inte blir värre och för att slippa laga hål. Det kan räcka att bara äta två fullkornsmackor, en banan och lite cashewnötter för att du ska få i dig det rekommenderade intaget för vuxna kvinnor.

Det behöver inte bara vara dålig kost som kan leda till magnesiumbrist utan det kan även uppstå vid tarmsjukdomar, eftersom det orsakar ett nedsatt näringsupptag. Magnesiumbrist kan även uppstå vid njursjukdomar eller vid långvariga behandlingar som innehåller vissa urindrivande läkemedel. Men en stor anledning till magnesiumbrist är för det mesta dålig kost. Att äta snabbmat eller färdigmat ger dig inte mycket magnesium då det ofta innehåller lägre halter magnesium än om man jämför med hemlagad mat av bra och färska råvaror. Det finns även vissa undersökningar som tyder på att för mycket socker, alkohol och koffein kan minska magnesiumupptaget.

 

Det finns en stor drös av goda recept på maträtter som innehåller mycket magnesium. Spenat innehåller mycket magnesium och du kan äta det som spenatsoppa, i sallader, i smoothies och mycket mer. Du kan även få i dig magnesium till frukost med ett fullkornsbröd, fullkornsmjöl är en bra ingrediens för att få i sig mer magnesium. Det finns mängder av maträtter och recept samt att fantasin sätter inga gränser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *