Mat för vackrare hår

Alla drömmer väl om att ha tjockt och glansigt hår, och många har provat en uppsjö av schampon och hårprodukter som utlovar just detta. Grunden till vackert hår kommer dock inifrån, och vad man äter har därför stor betydelse.

För att kunna få hälsosamt hår är det viktigt att man äter balanserat, så att kroppen får allt den behöver. Protein är till exempel viktigt, liksom vitaminer. Det kan därför vara bra att komplettera sin kost med vitamintillskott, eller kosttillskott som innehåller ämnen som specifikt är bra för håret, som Priorin. Det innehåller bland annat biotin, som bidrar till att bevara ett normalt hår.

Det finns också vissa livsmedel som man ska se till att inkorporera i sin matlagning om man vill ge sitt hår de bästa förutsättningarna för att växa sig starkt och glänsande. Valnötter innehåller till exempel flera ämnen som är bra för håret, som det tidigare nämnda biotin, E-vitamin och koppar. Det sistnämnda bidrar till bevarandet av ens naturliga hårfärg.

Hårväxten börjar ju som bekant i hårbottnen, och därför är det viktigt att hårbottnen och hårsäckarna stimuleras för att få tjockt och starkt hår. Järn är därför en viktig mineral att få i sig, eftersom det bidrar till cellernas förmåga att förse hårsäckarna med syre. Livsmedel som innehåller mycket järn är till exempel ägg, spenat, baljväxter (som linser och ärter) och vitt kött från fågel. Kyckling och annat vitt kött är dessutom rikt på proteiner, och så som nämndes inledningsvis är det en viktig byggsten för vackert hår.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *