Husdjur eller mat?

På många platser utanför Sveriges gränser är såväl kanin som gräshoppa, och till och med hund, en delikatess. Här hemma i avlånga Sverige rynkar vi på näsan åt friterade larver, sniglar och hajfenssoppa, men var går egentligen gränsen? Är det okej att tillaga kyckling, fisk och gris, djur vi anser vara känslolösa och mekaniska, medan andra djur, såsom hund och katt, har en självklar plats i sängen och inte på tallriken? På senare tid har det också pratats mycket om vilken effekt djuruppfödningen har på vår miljö och hur mycket gaser den egentligen släpper ut.

Vi tänker mer och mer på miljön

Här i Sverige har vi blivit allt mer miljösmarta, ett tänk som troligtvis är anledningen till varför det blir populärare med kaninkött på restauranger runt om i landet. Att avla upp kaniner för slakt kräver betydligt mindre resurser än till exempel grisuppfödning, det tar mindre plats och ger en lägre miljöpåverkan. Kaniner släpper inte heller ifrån sig lika mycket gaser som vad kor gör och de behöver inte på långa vägar lika mycket tillskottsfoder som andra djur. Än kan det kanske kännas märkligt att tillaga det fluffiga lilla djur många håller som sällskapsdjur, men om man tänker långsiktigt är denna typ av uppfödning att föredra för såväl oss som för den planet vi lever på.

I Sverige är djurhållningen annorlunda

I Sverige ser vi på djur på ett annat sätt än vad många andra länder gör. Det är kanske också därför vi har svårt att ta till oss att våra fluffiga små sällskapsdjur även mättar en hel del munnar. Kan du fortfarande inte tänka dig att lägga en kanin på tallriken finns det många andra sätt att bli mätt på. Det finns ett flertal restauranger runt om i Stockholm som bjuder på mat för alla smaker, såväl vegetariska alternativ som kött av gris, hjort, oxe och så vidare. Om inte heller det faller dig i smaken, varför inte satsa på en runda minigolf stockholm med picknick, så kan du ju packa din korg själv. På så vis kan du vara säker på att hela familjen får äta det de vill.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *