Förenta Nationerna bidrar med skolmat till barn i världens fattiga länder, för en mer rättvis värld

En sak som är väldigt viktig när det gäller mat och rättvisa är ju skolmaten. Nästan lika viktigt som att alla barn i världen får gå i skolan är att de också får skolmat så att de slipper svälta – särskilt i länder där mat på bordet inte är något som går att ta alldeles för givet. Som tur är så jobbar Förenta Nationerna oförtrutet med ett projekt som har just med skolmat att göra. De kämpar på, både för barnens rättighet till utbildning och till mat!

Varenda dag går så många som 66 miljoner barn hungriga till sina skolor i länder med låga inkomster för de som jobbar i länderna. Tänk efter ett tag där. Hela 66 miljoner barn! Som går iväg till skolorna med en känsla av hunger i magen. Det blir ju nästan som att alla barn i hela Europa skulle känna så! Men än värre är kanske att det också finns 61 miljoner barn i grundskolans ålder som faktiskt inte ens tar sig till skolbänken överhuvudtaget. Vad beror det på, undrar du kanske? Tyvärr så är svält såväl som fattigdom två vanliga orsaker till att barn inte får möjlighet till utbildning. Vissa barn kan behöva jobba för att dra in pengar till hushållet och behöver därför försaka sin utbildning.

Därför gör gratis skolmat en väldigt stor, ja rent utav enorm, skillnad för de familjer som lever i fattigdom! Detta kan vara en avgörande skillnad för att föräldrarna ska låta sina barn gå i skolan! Skolmåltiden gör ju att barnen får äta sig mätta i skolan och därför avlastar det familjens ansträngda ekonomi. Det blir en mun mindre att mätta per dag, och en anledning till att skicka sina barn iväg till skolan, om nu utbildningen i sig inte anses som tillräcklig.

Skolmatsprogrammen som FN har, handlar således alltså om mycket mer än endast maten – det blir en drivkraft för att skicka iväg sina barn till skolan även om en familjs ekonomi är knapp! Många gånger bor de kanske i mycket spartanska hem där det saknas både elektricitet och tapeter i hemmen. Utbildningen som barnen får i skolan hjälper även familjerna på lång sikt och utbildning är att anse som ett av de allra viktigaste verktygen eller metoderna för att få igång en positiv ekonomisk utveckling och samhällsutveckling, som kan lyfta fattiga samhällen eller hela nationer ut ur fattigdomen. Ett exempel på ett land som är fattigt där FN genom programmet World Food Programmet (eller WFP) försöker göra skillnad, är Etiopien, som ligger mellan Sudan och Somalia i östra Afrika. Skolmåltiderna består ofta av frukost eller lunch, men i vissa fall av särskilda kex med högt energiinnehåll. Ofta har livsmedlen näringsberikats så att barnen får i sig de näringsämnen de behöver, något som kanske kan förebygga sjukdomar till följd av t.ex. vitaminbrist.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *