Dra ner på köttet

Människor äter alldeles för mycket kött, sägs det. Att konsumera stora mängder kött har en dålig inverkan på vårt klimat. Många köttprodukter är också tillverkade i förhållanden som inte är bra för djuren. Fler och fler har börjat förstå detta, och i Sverige har det med åren blivit populärt att äta vegetariskt åtminstone någon gång i veckan. Idag erbjuder många middags- och lunchställen vegetariska alternativ på menyn, och vissa har till och med hela dagar då de enbart serverar vegetarisk mat. Är du en av de som hänger på den djur- och klimatsmarta trenden?

Fördelar med att äta vegetariskt

Dra ner på köttet

Det pratas mycket om köttkonsumtion och vegetarianism idag. Många svenskar har minskat sin köttkonsumtion under de senaste åren, men vissa menar att vi fortfarande äter alldeles för mycket kött. Det finns många fördelar med att dra ner på köttkonsumtionen. Inte nog med att det är bra för miljön och djuren, det är även bra för din hälsa. Minskad mängd kött har positiva effekter på hjärtat, liksom på hyn. Vegetarisk mat kan ”rensa” kroppen och förse dig med många vitaminer som du kanske missar om du bara äter kött. Vegetarisk mat är dessutom ofta snäll mot plånboken, så länge du inte bara köper halvfabrikat.

Vegetarisk mat är inte tråkig

Många motståndare mot en vegetarisk kost lyfter fram att vegetarisk mat kan kännas enformig och tråkig. Så behöver det absolut inte vara. Ett urval av supernyttiga produkter fullproppade med protein, fibrer och vitaminer för en vegetarisk måltid är till exempel linser, bönor, svamp, all sorts kål, halloumi, fetaost, ägg, tofu, kikärter, broccoli och mycket mer. Du kan experimentera och variera dessa produkter i all oändlighet. Många av de rätter du äter regelbundet är kanske enkla att göra om till vegetariska alternativ. Det gäller till exempel grytor av olika slag, pizza, pajer, omeletter och soppor. Det är bara fantasin som sätter gränserna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *