Allt fler kommuner går över till ekologisk mat

Fler kommuner runtom i landet strävar nu efter att mer och mer gå över till ekologisk mat. En pådrivande kraft i utvecklingen är Ekomatcentrum som är en ideell förening vars främsta syfte är att verka för en bättre miljö. Varje år offentliggör de en rapport som visar på hur pass miljövänliga livsmedelsinköpen i offentlig sektor är. Även om resultaten varierar över landet så visar den på en tydlig förbättring. Kommuner som har en nivå på 30% inköp av ekologisk mat klassar in i Ekomatsligan och får en utmärkelse.

Stor potential finns

Fortfarande är dock skillnaderna stora mellan olika kommuner i landet. Det finns flera goda exempel på kommuner som har klarat av att vända den negativa trenden, Karlskoga och Degerfors är ett av dem. På bara några år lyckades man öka andelen ekologisk mat från att ligga sämst till i länet på 9 % till att idag ha nått upp till 30 %. Ekomatcentrum, som de fick utmärkelse för eko-mat av, menar att skillnaden i det här fallet var en ny verksamhetschef med intresse för miljöfrågor. Vinnare för tredje året i rad blev Vellinge kommun i Skåne vars inköp under 2016 till hela var 80 % ekologiska, så det finns helt klart en potential att öka för de flesta kommuner som har kommit igång med omställningen.

Många sätter ambitiösa mål

Under 2016 nådde den ekologiska matförsäljningen nya toppnivåer vilket är mycket positivt för en hållbar global utveckling. Bäst i klassen är återigen den offentliga sektorn, exempelvis Systembolaget, och kommunala verksamheter som skola, vård och äldreomsorg vilket visar att det inte bara är en fråga om pengar utan också om att ändra förhållningssätt. Även nätbutikerna, som Mathem med 40 % KRAV-produkter, visar vägen medan restaurangnäringen fortfarande ligger en bra bit efter. Att då anlita Bemanningsföretag Stockholm eller annan ort kan under en övergångsperiod ge den kick-start som många arbetsplatser behöver för att komma igång med förändringsarbetet. De extra resurserna kan då sättas in för att avlasta och hålla löpande arbetsuppgifter igång medan den ordinarie personalen ägnar sig åt kursändringen, något som kan ta mycket arbetskapacitet i anspråk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *